Tuesday, October 30, 2007

ekonomikunskap ?

En lokal bloggande miljöpartist är upprörd över socialdemokraternas slöseri med kommunens pengar när de i 2008 års budget vill satsa mer på skolan. Socialdemokraterna i Borås har under många år försökt att få den majoritet där Mp ingår att satsa på skolan. Det har alltid röstats ner.

Varför ? Knappast av ekonomiska skäl när årsresultaten ligger på 200 miljoner !
Skälen är då politiska. De borgerliga partierna i Borås anser inte att skolan är viktig. Inte lika viktig som ett ekonomiskt resultat långt över vad man planerade för i budgeten.

Samtidigt som många elever inte når målen för gymnasiet. Samtidigt som många elever mår dåligt och behöver mer stöd från en utvecklad elevhälsa. Samtidigt som våra gymnsieskolor inte har tillräckligt med resurser för att satsa på de elever som behöver hjälp för att klara sin utbildning.

Slöseri i Borås anser Mp respresentant. Han är sedan förvånad över att i Mark är det tvärtom. Där vill S-ledningen ge mindre till skolan än den borgerliga oppositionen. Hans slutsats är att i opposition kan man slösa, man behöver inte ta ansvar.
Här behövs lite enkel ekonomikunskap. Borås och Marks ekonomiska verklighet är rätt olika. Har man pengar går det och skall man satsa stort på det som är viktigt. Är det tvärtom krävs en hårdare prioritering. Jag är övertygad om att socialdemokraterna i Mark hade inte tvekat att ge mer till skolan om förutsättningarna hade funnits. Trots att de har ledningen i kommunen.

Sedan kan man ju fundera på vad som är god ekonomi. Socialdemokraterna i Borås tror på idén om att arbeta förebyggande innan problemen har blivit stora. Det kostar i längden betydligt mindre. Om vi talar om pengar. Talar vi om mänsklig värdighet så är det egentligen rätt självklart att ett barn som lyckas, som redan från sin skolstart får stöd har större möjligheter att bli en harmonisk vuxen människa.
Nog borde det vara värt några tiotals miljoner mindre på Borås stads bankkonto!

Wednesday, October 24, 2007

Hamburgerbojkott?

Jag är ingen trogen kund på våra stora hamburgerkedjor men nog har jag varit där. Efter att ikväll ha sett uppdrag gransknings repotage om de som städat restaurangerna på nätterna så önskar jag att jag aldrig hade spenderat en enda krona där.
Nu stod de stora cheferna för Mac Donald, Burger King och Max i TV och visste inte något alls.
Utländska studenter har jobbat alla nätter på året, för ungefär 40 kr i tim. Ingen semester, ingen sjuklön. Företagen har anlitat entreprenören i 4-5 år. Ändå visste de inget fast städbolagets ärende om ekonomisk brottslighet fanns i domstolen.
Nu lovas bot och bättring från de tre företagen. Det krävs nog bevis att ändring skett. Tills vidare kommer i varje fall jag och jag hoppas många med mig att steka mina hamburgare hemma i köket.
De som gjort städjobben kallade det för slavarbete. Vi trodde nog att det var avskaffat i varje fall i vår del av världen.
Kanske är det bara toppen av ett isberg. Hur ser det ut på andra, icke granskade ställen. Men ju sämre människor får det, när klass-skillnaderna blir stora, ju större utrymme finns det att utnyttja människor för slavlöner. Är det detta som högern menar med att man måste "incitament" för att vilja försörja sig?

klass-skillnad

Ibland blir det mycket tydligt hur klass-skillnaderna ökar i det högerstyrda Sverige. Nu är det fritt fram, även ur moralisk synpunkt att den som betalar har VIP-kö till allt.
På morgonradion hörde jag om det nya barnsjukhuset som öppnar i Stockholm. För tillträde krävs att man betalar en försäkring. När barnet kommer till den akutmottagningen så får man visa sitt VIP-kort, att försäkringen är betald. Om man inte har kort kan man få hjälp genom att betala 1000 kr. för barnets inträde till akuten. Samtidigt finns det högerstyrda landsting som tar bort gratisvården för barn och ungdomar.

Hägglund tyckte som vanligt att det var jättebra att marknaden var intresserad av vården. Sänkt skatt för de som redan klarar sig bra, sämre villkor för de med låga inkomster, sjuka, arbetslösa,förtids- och ålderspensionärer Det är vad socialministern står för. Vart tog de gamla kristna värderingarna vägen som man en gång ansåg vara motivet till partiets bildande. Lewi Petrus hade nog haft en del att säga till efterträdaren Hägglund!

Jag har startat höstens medlemsutbildning. Bra och nyttiga samtal blir det i de båda grupperna. De alla flesta hade liknande motiv till att delta.
Nu sker så stora förändringar med vår välfärd och människornas trygghet så vi måste engagera oss. Det räcker inte längre att protestera vi köksbordet - vi måste höras. Vi måste visa att vi är många.

Jakob Branting har några ord som passar bra till både Hägglund och de andra på högersidan.

Notan

Sparsamhet är välståndets bas
och nånstans måste pengarna tas
när det skärs i det sociala

Det måste vi lära först och främst
de människor som nu har det sämst
Fröken ! Får dom betala !

Friday, October 12, 2007

Heja Volvo !

Nu har Volvo Sverige också kommit på det. Kärnkraft är ingen uthållig energikälla. Man anser att finns problem med uran och att avfallsfrågorna inte är lösta. Volvos miljöpolicy kräver därför att man går över till bättre energival.
Grattis Volvo till det valet. Vattenkraft och vind känns verkligen mer modernt än kärnkraft.

Grattis också till MP-ledamöterna Karin och Peter som vill lägga ner flygtrafiken mellan Göteborg och Stockholm och satsa på Götalandsbanan istället. Det låter som en bra res-sortering !

När dessutom fredspriset går till FN:s klimatpanel och Al Gore så känns dagen som en bra miljödag!!

Thursday, October 11, 2007

Ordningsomdömen/betyg

Det var en bra, ideologisk, befriande diskussion på vårt medlemsmöte om de nyuppväckta ordningsbetygen som de borgerliga vill införa i Borås gymnasieskolor. Vi är väl många som har upplevt tider med betyg i ordning och uppförande. Fp-Anna Svalander ville nog bli först i landet med att införa dessa mossiga metoder i Borås gymnasieskolor. Kanske skulle det ge guldstjärna i Björklunds Stockholm.
Idéen avvisades tydligt och bestämt på vårt möte. Det hjälper inte om det kallas omdöme det är ändå detsamma som förut.
De problem som finns med en mindre grupp elever kan inte mötas med omdömen på ett papper. De kan bara mötas med stöd, förtroende och resurser. Bland annat till kom.vux. så att det går att komplettera sina kunskaper senare i livet.
Jag tror på en skola med kritiskt granskande och engagerade elever. Betyg kan sällan bli objektiva till 100%. Att bedöma ordning i ett omdöme blir nog ändå svårare. Risken finns att det blir tystare i våra skolor. Det tror jag inte gynnar ett gott inlärningsklimat. Förr fick de "olydiga" smäll på fingrarna av lärarens linjal, nu är det Björklund och Svalander som håller i linjalen.
Att Bäckängseleverna har lärt sig något i skolan kan vi se i deras insändare. Välskrivna och intressanta. Långt ifrån den "flumskola" som de borgerliga partierna med Fp i spetsen har försökt att få oss att tro på.
Visst finns det problem i skolan det finns säkert bätter sätt att lösa detta är betyg i ordning och uppförande!

Nobelpris

Så kom då det äntligen. En författare som jag känner till. Doris Lessing, nobelpristagare i litteratur. Det var en helt underbar intervju i TV. Doris L. 84 år hade varit ute och handlat och möttes av nyheten om nobelpriset. Hon var inte jätteimponerad tyckte att hon redan fått alla pris. Det blir säkert roligt att höra henne vid prisutdelningen.

Jag har haft lite paus från bloggen. För ytterligare ett "äntligen" är här.
Jag har säkert i 30 år önskat mig ett vinterbonat glashus där jag kan odla mitt lite mer avancerade växt intresse. Ett sådant hus kräver tid och det har jag fått.
Nu står huset där, det är bara tegelgolvet som skall läggas. Sedan skall växterna in, bubbelplasten på i taket och termometern kollas.

Wednesday, October 3, 2007

skatt och lite annat

En anonym man ( jag förutsätter att det är en man, kvinnor brukar vara modigare när de vill angripa någon) tycker att jag gnäller och undrar om jag betalt skatt för resan till Råsunda.
Som bekant deklarerar man inkomster för 2007 senast den 2 Maj 2008. Då kommer jag självklart att deklarera gåvan precis som jag tidigare har deklarerat mina fribiljetter.

En liten lustig detalj kan jag läsa i BT:s nätupplaga om min blogg om moderaterna och Elfsborg. Man skriver att en "ilsken" Solveig K osv. Sådana och liknande egenskaper ges nästan aldrig till män. De uppfattas tydligen som mer seriösa i sina åsikter. Det som förvånar är att även kvinnliga journalister hamnar i samma fålla.

Om ovanstående är jag inte speciellt ilsken det som däremot gör mig arg och beklämd är två reklaminslag jag sett.

Det ena är Tele 2 som försöker sälja sin produkt genom att förlöjliga en schimpans.

Borås Djurpark har för många år sedan gjort det ställningstagandet att djuren skall inte uppträda i för djuren onaturliga sammanhang.
För detta och mycket annat är ledningen för djurparken värt beröm.


Det andra reklaminslaget är från ELON som vill sälja frysar och spisar. Det gör man genom att i filmen visa att det finns en person stående resp. liggande i frysen och spisen.
Har de aldrig hört talas om att det hänt otäcka olyckor när barn vid lek har krupit in i olika vitvaror.
Tänk om ett enda barn får idén att ta efter filmen.

Tuesday, October 2, 2007

BT kollar !

Äntligen fick jag ett kvitto på att någon läser min blogg. Jag har tidigare undrat om så var fallet och sett det mest som egenterapi. Det är ofta bra att forma sina tankar i ord.

Borås Tidnings, Anne Bengtsson ringer med anledning av min betraktelse kring IF Elfsborg. Hon har tydligen gjort ett stort jobb för att kolla mina synpunkter.

1. Enl. uppgift från Elfsborg så är det inte direktörstätt. Bara 1 styck. Övriga från "marknaden" har väl titlar som fd eller andra chefstitlar.

Det jag tror att både BT och Elfsborgs ledning förstår är, att jag har funderingar kring om det inte blir väl ensidigt om nästan alla har en liknande bakgrund. Dessutom har BT:s sportsida vid något tillfälle haft liknande kommentarer om sammansättningen, men kanske från en mer positiv vinkling.

2. Enl. uppgift från ej namngivna partikamrater till Ulrik Nilsson, så ville man skämta med UN genom att sätta på honom en Elfsborgtröja när han företrädde moderaterna på torget i Borås.

Det visar bara att dåligt omdöme är mer utbrett än vad jag trodde.

Jag fick i present av IF Elfsborg en tröja med nr. 60 på ryggen när jag fyllde 60 år. Den finns på när jag ser på Elfsborg i TV eller på Borås Arena eller någon bortamatch. Jag har inte den på mig när jag skall tala för de socialdemokratiska värderingarna.


3. Björn Bergqvist påstår att han inte sagt Elfsborgs Arena.

Detta vet jag ingenting om. Jag kan bara läsa det som fanns i den ganska korta intervjun med BB. Är det fel så är det väl en fråga mellan BB och Borås Tidning.
Vad jag vet är att många från andra klubbar har reagerat. Det är dessutom inte första gången som andra fotbollsklubbar känner sig lite illa behandlade av den "stora" klubben. Det gör det naturligtvis känligt att tala om "Elfsborg Arena"
Vad jag också vet är, att när beslutet togs om arenan så var en viktig del att den skulle vara till för alla stadens klubbar. Stiftelsen Föreningssparbankens dåvarande ordförande Mats Liljegren påtalade också vid flera tillfällen att det hade en stor betydelse i stiftelsens beslut att satsa pengar på arenan.
Kanske var det en rättsägning - felsägning - felskrivning. Jag vet inte!

4. Anne B. undrade om jag själv hade velat ha ett livslångt Guldkort.

På detta finns det ett enkelt svar. Jag har alltid betalat skatt för de biljetter som jag fått av Borås Stad om det inte har varit representation med gäster i kommunens loge.
Det betyder att jag hade inte tagit emot någon gratisplats. Jag fick inte heller något erbjudande. Kanske för att de visste att jag skulle tacka nej ? För jag hade väl inte fel partifärg ?

Däremot fick jag en resa till EM-kvalet på Råsunda vilket var en jättefin och uppskattad present.

De som är förtjänta av en plats i Guldklubben i IF Elfsborg är sådana trotjänare som Ture Nygren som har varit klubben trogen i massor av år, med oändliga timmar av ideellt arbete. Där handlar det om att troget ställa upp för sitt lag utan någon egen vinning. Ture och hans kompisar är väl värda sin plats i Guldklubben.

Det som Björn Bergqvist och vi andra, i full politisk enighet, gjorde var att med skattebetalarnas pengar ta beslut om att bygga och genomföra byggandet av Borås Arena.

Min sista reflektion för idag är följande. Kul att BT läser min blogg. Hoppas att de också tar till sig mina synpunkter om det orättfärdiga samhälle som är på väg att växa fram i det högerledda Sverige.
Där gamla, sjuka, arbetslösa, förtidspensionerade inte bara skall straffas ekonomiskt utan dessutom skall jagas för att de inte till 100% uppfyller högerns krav på ansvarsfulla medborgare. I ett Sverige där nu Rädda Barnen startar en kartläggning av hemlösa barn.

Alla skall kunna känna sig hemma i IF Elfsborg och fotboll är spännande och kul. Men, det andra som jag ibland har skrivit om är så oändligt mycket viktigare!