Thursday, November 22, 2007

Vårdprofit

Av någon anledning har TV nu börjat granska privata skolor och vårdgivare. Ikväll kom en ny vårdskandal på Attendo Care . Företaget har drivit äldreomsorg i Lidingö. Sår har inte skötts om på flera veckor. De äldre har legat med tredubbla blöjor. Då kan det vara långt mellan tillsynen.
Skall man tjäna pengar på vård av gamla, vilket Attendo Care gör i stor omfattning så måste man snåla med personal. Deltider, kortutbildade och gärna många unga är lönande. När profiten sitter i högsätet blir omvårdnaden satt på undantag.
Hur mycket vanvård som förekommer utan upptäckt vet ingen. På den privata verksamheten finns inget meddelarskydd. Där kan uppsägning vara ett faktum om personalen avslöjar "affärshemligheter" Säkert finns vårdskandaler även i offentlig regi ibland men risken ökar med varje ytterligare miljon som det går att tjäna i vården.
Eftersom det var andra gången som Attendo Care avslöjades i Lidingö, fick kommunen nog och säger upp avtalet. Nu kommer verksamheten att övergå i kommunal regi. Utan vinstkrav, med offentlighet och förhoppningsvis tillräckligt med välutbildad personal.
Snyggt jobbat av den moderatstyrda kommunen !

Glada fotbollshändelser

Häromdagen var det en ganska dyster syn att skåda det svenska kvalet ( lämpligt ord ! ) till EM. Igår var det så mycket roligare. "Vår" Anders var suverän dirigent på planen. Till och med Zlatan har börjat förstå den svenska framgångsmodellen med lagspel. Glad blir jag också över Anders Svenssons svar på frågan om han nu skall konkurrera ut Linderoth. " Nej inte alls. Det kan jag inte. Vi har spelat mycket ihop och det funkar bra"
Hade en viss spelare med namn som börjar på K kunnat ge ett sådant svar ?

Sedan har Elfsborg nu fått en ny klubbchef. Stenbäcken har stått i mål med stor framgång och har ledningserfarenhet. Bra ! Hoppas att han då kan förena dessa erfarenheter och både klara ekonomi och att återupprätta föreningskänslan.
Hoppas också att Stefan Andreasson känner att han är så viktig som sportchef, så han är nog svårare att ersätta än Nyberg. I den frågan delar jag BT Hanssons åsikt när han skriver " Att skaffa en fullgod ersättare till hans post vore minst lika svårt som att hitta en ny klubbchef"

Budgettider

Var en stund på budgetsammanträdet i Borås kommunfullmäktige igår. Intressant att höra de borgerliga berömma sig av satsningar som t.ex. mer till skolhälsovården. Hederligheten borde kräva en förklaring till varför de har röstat ner socialdemokraternas förslag om fler skolsköterskor under nio budgetar. Elever som får stöd för att må bra är alltid lönsamma. - Pengarna har funnits.
Även den plötsliga insikten att gymnasieskolan behöver mer resurser infann sig tydligen strax innan mötet började. Hade det inte varit viktigt att fler elever fått mer stöd för att klara sin utbildning under tidigare år ? S har lagt förslagen om och om ingen. - Pengarna har funnits.

Det som dessutom har funnits hos M, Fp, C, KD, Väg, Mp har varit ambitionen att alltid rösta nej till alla förslag från socialdemokaterna.

Jag uppmärksammade också Bengt Bohlins (s) anförande om att laga mat hemma hos de pensionärer som har hemtjänst.
Varför kan vi numera inte laga mat hemma hos de som inte klarar sin mathållning ? De behöver ofta hjälp med mer. Kanske är det lönsamt även ekonomiskt att samma personal gör mer samtidigt. Kanske blir det lättare att rekrytera lämpliga och välutbildade ungdomar till äldreomsorgen om man känner att man få ge stöd till hela människan. Social gemenskap, hemlagad mat, promenader är ju sådant som vi andra kan välja. Fram för valfrihet på riktigt. Att få välja innehåll i hemtjänsten. Det är valfrihet på riktigt i motsats till om det är företag x eller y som skall köra hem tio portioner kyld mat.
Håll diskussionen levande Bengt Bohlin !

Monday, November 19, 2007

Ett träsk att gräva i

så lyder rubriken till ett inlägg på Aftonbladets kultursida 22 0ktober. Det är så tänkvärt så jag vill citera det. Jag brukar motivera min vana att läsa dikter, med att andra ofta har sagt det bättre än vad man kan säga det själv. Detsamma gäller detta inlägg.
" Tänk om någon grävande journalist kunde ta ett rejält spadtag i privatiseringsträsket. Hur många skolor närmast skänks bort för att ideologin skall få kropp ? Hur många människor har blivit mångmiljonärer på att " knoppa av " och ta över skattefinansierad verksamhet ? Hur länge får en girig människa berika sig på att köra till exempel ett dagis i botten ?
Människovården tycks i vissa fall ha blivit en guldgruva - men det har blivit allt svårare att hitta människor som vågar tala om saken."

Just nu pågår en debatt om bristande kvalitet på äldreboendet Byttorpsklint. Upphandlingen vanns av den som var billigast. Som den gamla fattigvården. Ordf. Brandt (c) försöker nu släta över och påstå sig värna kvalitet. Nog borde väl även den stora privatiseringsivraren Brandt förstå att för 5 miljoner lägre pris så blir det färre personer som kan promenera, sköta personlig hygien, mata, städa eller bara vara medmänniskor för de äldre som bor på Byttorpsklint.

" Människovården tycks i vissa fall ha blivit en guldgruva"

Saturday, November 17, 2007

Dagens mindre lyckade händelser !

Figaros bröllop på Göteborgsoperan var inte så roligt som jag hoppats på. Först i fjärde akten blev det riktigt underhållande. Men- i dessa sammanhang har jag ofta fel så tidningarnas kultursidor kan säkert tycka tvärtom i morgon!

Fotbollen Spanien-Sverige kan inte ha gjort någon glad. Hörde hälften på bilradion och såg andra halvlek på TV. Det blev inte roligare. Som vanligt var Zlatan höjd över all kritik. Är inte uppgiften för en anfallare att göra mål ? Eller att försöka göra mål ?
Spaniens 3-0 var säkert välförtjänt men var de svenska storstjärnorna bättre än IF Elfsborg ?

Efter matchen var det dags för text-TV. Olyckan var nu Leijonborg. Rektorerna säger nej till hans förslag att kvalitetsranka universitet och högskolor. Högskoleministern är förvånad. Han vill ju bara ge studenterna information och jämför det med när man läser Råd och Rön när man skall köpa en ny TV.
Tror nog att de flesta tycker att flera års studier på högskola är något större än att köpa TV, tvättmaskin eller en ny skruvdragare.

Thursday, November 15, 2007

Jim Dine

Min tidningsstädning tar alltid för lång tid. Jag vet varför. Jag hittar alltid så mycket att läsa. Vid senaste städinsatsen hittade jag en missad BT-artikel. Från Jim Dines studio i Walla Walla. Där tillverkas nu den stora skulpturen Pinocchio.
Konstnären får frågor om vad han anser om det motstånd som finns i Borås. Han är sympatiskt förstående till detta.
"Glöm inte att den är nio meter hög. Du kommer inte undan den rackarn. Det är en aggressiv pjäs, det kommer man inte ifrån. Men om man inte vill ha den i Borås så vill man ha den någon annanstans."
Sedan får han frågan: Pinocchiodebatten förde med sig en diskussion kring det offentliga rummet. Vem äger det?
" Folket. De betalar skatt, de skall ha rätt att säga sitt.Och jag trodde att Pinocchio skulle stå på privat mark. Som jag förstod det så var det privata människor som ville ha den till Borås och att den skulle stå någonstans där den inte tränger sig på. Folket äger det offentliga rummet, så jag förstår att det blev problem."
Den insikt som jag tycker saknades hos många beslutsfattare och andra påtryckare i Borås den finns tydligen hos konstnären. Han har alldeles klart för sig vem som äger, det offentliga rummet. Skönt att höra!
Sedan hör det ju till saken att det privata är stora finansiärer men även skattebetalarna får bidra med en ganska stor summa. Hur stor hoppas jag att vi får redovisat så småningom.

Saturday, November 10, 2007

Gosskören

Ikväll har TV tema: Tondöv. Om de som kan sjunga och de som inte kan. Där visades en fransk film, Gosskören. Om läraren och musikern Mathieu som kommer till en ungdomsvårdsskola på franska landsbygden. Där är temat- disiplin, bestraffning, översitteri.
Den nya läraren tror på musiken som inlärningsmetod. Han startar en gosskör av de " vanartiga"
Jag har en helt säkert ovetenskaplig teori. Engagerade lärare kan göra större underverk än betyg, disiplin och ordningsomdömen.
Den gällde i den franska filmen. Det gäller säkert också i skolminister Björklunds skola.

Friday, November 9, 2007

Satsa på barnen

Återigen, händer det som inte får hända. En vilsen ung människa i Finland skjuter de som kommer i hans väg i skolan. Det hände där, det kan hända här.
De vanliga frågorna
Hur kunde det hända ? Varför var det ingen som såg hur Pecka-Eric mådde ?
Varför reagerade ingen på det som han skrev och visade på Youtube ?
Vi måste satsa mer- tidigt. Vi måste satsa mer- på fler engagerade vuxna i skolan. Skolhälsovården måste få så stora tillskott så att de kan ha regelbunden kontakt med barnen och ungdomarna.
Det räcker inte att tala om kunskaper i kärnämnen, betyg och nationella prov.
Vi måste se barnen och ungdomarna. Uppmärksamma de tysta och de ensamma. Förstå de mobbade och de mobbande.
Det kan inte sägas tillräckligt ofta. Vi måste satsa på barnen. Det är rätt ur ett medmänskligt perspektiv.
Det är också rätt ur ett ekonomiskt perspektiv. Att vara före. Innan det hemska händer, är alltid lönsamt.

Wednesday, November 7, 2007

Mer svart

TV har frågat S- partistyrelsen och även där finns det de som betalat svart. Barnpassning men också i ngt fall byggjobb. Lika illa som när moderater och folkpartister skattefuskar. Eller kanske mer illa. Vi måste stå för våra värderingar i vårt privata liv. Solidaritet får inte bara vara vackra högtidsord utan något som gäller i vardagen.

" Jag beklagar"

"Jag beklagar" att jag har betalat svart. "Jag beklagar" att jag på 80-talet betalade svart. "Jag beklagar" att jag tapetserade, målade och städade svart.
Av 33 statssekreterare i regeringskansliet har 17 erkänt ( kommer det fler? ) att de lurat samhället på skatt när de köpte tjänster. Kommentaren återkommer "jag beklagar"
Vad beklagar de nu avslöjade 17 ? Att de fuskat eller att de blivit avslöjade? Det hade ju varit väldigt lätt att göra rätt för sig , om de nu verkligen hade ångrat sig. Har någon av de beklagande betalat in skatt före pressens granskning ? Troligen inte.

Det de borde beklaga mest är att de utsatt svartjobbarna för skaderisker utan försäkringar. Att lågavlönade städerskor blivit utan sjukersättningar och pensionspoäng.

De borde också beklaga att de satt närmast en ära i att beskriva sjuka, förtidspensionerade och arbetslösa som en arbetsovillig och fuskande grupp i samhället.

Nu står de där. De lyckade, välavlönade, med dyra hus och bilar. Avslöjade som giriga fuskare.
" DE BEKLAGAR"!

Sunday, November 4, 2007

Ingen förklaring !

Under flera dagar har vi i media mötts av nya "avslöjanden" om den moderata skattemoralen. I varje fall bland de som finns i Fredrik Reinfeldts innersta krets. Att byta en pussande ansvarslös statssekreterare till en obefläckad dito verkar vara en svår uppgift för statsminister Reinfeldt.

Idag möts vi i text-TV av uppgiften att Carl Cederskjöld (m) fd. finansborgarråd i Stockholm och nu utredare av infrastrukturen åt regeringen och hans fru Charlotte (m) ledamot av EU-parlamentet har haft svart städhjälp i 13 år. Från moderaternas pressavd. meddelas att de har ingen förklaring till sitt handlande men nu skall de sluta med svartverksamhet. De skall väl troligen gå över till överklassnära hushålltjänster. Krävs det ett avslöjande för att betala vitt ?
Tjänsterabatten infördes från juli månad. Var det inte lönsamt nog för makarna ?

Den sedan tidigare anställda i regeringskansliet Nicola Clase, som har efterträtt Schenström, har betalat svartjobb inte för 40.000 kronor som häromdagen. Nu är det 68.000. Undrar vad det är i morgon?
För övrigt är det detsamma som för Cederskjölds " hon kan inte svara på varför" Hon har heller ingen förklaring !

Kanske är det så enkelt att det handlar om att ordet solidaritet som " de nya moderaterna" försökt att göra till sitt, är utan innehåll på högerkanten. Alla kan av slarv eller okunskap göra fel. Att fuska med skatt är inte bara ett brott , det är dessutom osolidariskt.
Skatt går till vägar och järnvägar ( se Carl C. ovan) till barnbidrag, äldreomsorg, försvaret och mycket annat. Om inte alla betalar så blir det de ärliga som får betala mer.

Vad skall då den stackars Fredrik göra ? Hur skall han hitta någon till sitt kansli som har betalat TV-licens, inte fuskat med skatt, inte haft städerskan boende i källaren, betalat barnflickor och byggjobbare vitt. Med andra ord en som gör rätt för sig.

För oss andra är det nog bättre att lämna text-TV åt sitt öde och gå ut i det fantastiska vädret som vi har i västra delen av landet. Julen närmar sig och jag har börjat förbereda mig genom att samla fina stenar som skall målas till årets tomtar. Den insamlingen görs bäst under en knallblå himmel, på en solstrålande härlig novemberpromenad.

Thursday, November 1, 2007

Vin in - vett ut !

Är det synd om Reinfeldt eller är det synd om hans statssekreterare eller är det möjligen synd om de båda?
Återigen bekräftas två gamla sanningar. Försök aldrig dölja sanningan. Där alkohol går in där går vettet ut.
Nog gjorde statsministern ihärdiga försök att inte ta reda på hur det var. Om han hade haft lite fantasi borde han väl fundera på om det var ett vanligt, nyktert och självklart beteende som hans närmaste medarbetare ägnade sig åt på krogen. Gullandet mellan den politiska makten och den granskande mediamakten var tydligen inte något problem i en hel vecka. Först när han blev överbevisad om att alkoholnotan var stor reagerade Reinfeldt.
Visserligen såg Fredrik ut som en ledsen hundvalp idag men mer än så måste vi kunna kräva av statsministern. Godtrogenhet är kanske inte den bästa egenskapen i det ämbetet. Istället är det ett allvarligt tecken på ett svagt ledarskap.
Vem är det då synd om? Kanske ändå lite grand om Ulrica Schenström. Men bara lite grand.