Thursday, February 5, 2009

Centerns fall

Det var detta jag väntade på efter Hägglunds uppvisning i kärnkraftskramning.
Maud var naturligtvis tvungen att bedyra tro och hängivenhet mot sin ledning- mannen med St:Bernhardblicken.

Inte kunde väl hon svika när Göran H hade nickat 25 gånger i TV och för maktens skull övergivit KD:s tidigare motstånd och ängslan mot uran, farligt avfall, haverier och andra risker med kärnkraft.

Som ett brev på posten kom också de socialdemokratiska kramarna fram. Igen !

Vi som begriper den elintensiva industrins behov, vi kräver, aveckla inte i " förtid" som hon sa, Benita.
I förtid !! Nog var det sagt att det redan skulle varit avvecklat !

Så länge vi inte är tydliga så sker ingen, eller en mycket liten satsning på det som är framtidens energilösningar. Vi ligger långt efter många andra länder vad det gäller vindkraft. Varför ?

Därför var det bra att vår partiledning idag, tillsammans med V och Mp sa ifrån att vi skall uppfylla vårt kongressbeslut. Kärnkraft skall bort, uthållig och miljöriktig energi skall in !

Det finns flera skäl till att avveckla en gammaldags och orättfärdig energiproduktion.

- Uran vill vi bryta den i Sverige ?
Om inte, varför utsätta andra för detta .
- Ingen har ännu löst avfallsförvaringen. Med vilken rätt överlåter vi det till kommande generationer i tiotusentalsår ?
- Är vi verkligen säkra på att det inte kan ske haverier. Händelser de senaste åren i våra svenska verk visar på en förfärande slapphet i säkerhetstänkande.
- Kan vi stå ut med konsekvenserna om en olycka sker?
- Är det inte oansvarigt mot vår elintensiva industri att vara så beroende av kärnkraft så att om flera reaktorer av någon anledning måste stoppas i kalla vintern så räcker inte elen till ?
- Kärnvapen har ett samband också till civil kärnkraft. Vi skall inte bidra till fler kärnvapen vi skall medverka till att de skrotas.

Solidariteten säger mig att kärnkraft måste vara ett passerat kapitel. Tyvärr har vi missat många tåg när det gäller att utveckla alternativen. Nu måste vi höja tempot.

Än är det tid - hoppas jag.

Kanske kan energifrågan få mig till att bli något mer positiv till samarbetet med Mp. De borde väl vara pålitliga i sitt kärnkraftsmotstånd ?

Men vem trodde att centern med sin folkrörelsebakgrund skulle förvandlas till ett parti som nu bäst passar in bland det fina folket kring Stureplan.
Olof Johansson såg inte glad uti TV. Har de bytt geografi ? Olof från Stockholm och Maud från Norrland.
Landsbygden och småfolket skall nog inte längre ha så stort hopp till att centern förträder deras intressen.

Skall vi byta inriktning på energipolitiken så måste vi byta regering. Gå från höger till vänster i politiken.
Vi måste byta de gamla lösningarna mot det nya och framtidsinriktade.
God miljö och tillväxt är inte varandras motsatser. Jag är övertygad om att de hör ihop och att det är där som jobben finns.

No comments: