Tuesday, March 13, 2007

medlemsutbildning

I kväll har jag avslutat vårens(!) medlemsutbildning. Under fem kvällar har 17 st. nya och gamla medlemmar samlats för att diskutera och värdera vår politik. Roligt var att det blev så många. Därför delades gruppen på två olika kvällar. Det betyder att jag som cirkelledare har fått förmånen att delta 10 gånger. För en lyckad studiecirkel krävs engagerade deltagare. Det hade vi och flera tyckte att det hade varit roligt att träffas fler gånger.
Det hoppas jag att vi gör, i en eller annan form. Vi behöver hitta fler träffpunkter där vi kan diskutera politik utifrån våra värderingar.
I medlemsutbildningen har vi ställt våra högtidsord om solidaritet, rättvisa, allas lika värde mot olika politiska förslag och verkligheter.
Kan det t.ex. vara solidariskt att tillverka el genom uranbrytning , kärnkraftsverk och ett avfall som är livsfarligt i tusentals år ?
Kan det vara rättvist att ge välbeställda friska människor stora skattelättnader vid köp av matlagning , disk och städning hemma när gamla sjuka personer inte kan få hjälp att laga mat i sitt hem?
Är alla lika mycket värda när man vill ge förtidspensionärer försämrad ålderspension ?
Är alla lika mycket värda om vi inte har tillräckligt många vuxna i skolan så att de små barnen ges de bästa förutsättningar för ett bra liv ?
Frågorna och exemplen kan fortsätta hur länge som helst. Den största frågan av alla är självklar. Är vår livsstil etiskt och moraliskt försvarbar genemot kommande generationer och mot de fattiga länderna. Låt oss ibland samlas och diskutera de djupare värdefrågorna. Det är ju för att vi tror på alla lika värde som vi är socialdemokrater. Eller hur ?

1 comment:

Johanna Falk said...

Åh, det hade varit roligt att delta! :)