Monday, September 10, 2007

privatskolor

Den 19 Augusti skriver Jan Guillou i Aftonbladet om privatskolor. Han kallar det vid sitt rätta namn. Han skriver så här:
563 ansökningar om privatiseringar av skolor har kommit in iår. Han anser att talet om fria skolor är snömos ," som om den kommunala demokratiska skolan vora ofri"
Han ser tre skäl till att starta privata skolor.
1. Vinstintresset 2. religiöst särintresse 3. någon annan ideologi som skiljer sig ifrån den som gäller i våra "riktiga" grundskolor och gymnasier.

Om ni är intresserade av skolan, älskar eller tycker illa om privata friskolor så läs Guillou:s artikel.

Det finns socialdemokrater som inte ser faran med den uppdelning som nu sker av våra barn. Jag kan inte, hur jag än försöker, förstå hur de tänker. Snart har vi kanske ingen sammanhållen skola kvar. Vad det kan betyda för framtiden med en ökad intolerans mot de som inte tänker precis som jag själv är inte svårt att föreställa sig. Om man inte som barn möter barn som kommer från andra omständigheter så saknar man något senare i livet.

Dagens BT visar att vi behöver diskutera mer värderingar.

Många har gett upp och tror inte att den demokratiska och sammanhållna skolan är möjlig. Det har gått för långt. Hade våra föregångare tänkt så så hade inte mycket välfärdsutveckling skett. Vår uppgift är att skapa opinion för det som vi tror på.
Så här säger, Guillou
"Det är fullt möjligt att återkommunalisera hela skolväsendet och därmed ge alla barn lika möjligheter i livet. Det är motsatsen till ett segregerat skolsystem"

Vågar vi, vill vi eller har vi resignerat?

No comments: