Friday, September 28, 2007

Moderaternas Elfsborg ?

Under många år har jag varit medlem i tre fotbollsklubbar. Borås AIK, Norrby IF och IF Elfsborg. De två första kanske främst för att det är viktigt att stödja de klubbar som arbetar i de socialt och ekonomiskt svagare områdena. Idrotten kan där för många barn och ungdomar innebära att livet utvecklas bättre än vad det skulle gjort utan idrottsklubben.

IF Elfsborg finns i Allsvenskan och har haft allt större sportsliga framgångar. Det är ett nöje att kunna följa den verksamheten. En riktigt bra fotbollsmatch är en fin upplevelse.

Idag har jag varit en tur på stàn. Det är höstmarknad och de flesta politiska partier har haft torgstånd med lotter och godis. Syftet är naturligtvis för alla att synas och tala politik med besökarna.

Vad har då detta med rubriken att göra ?

I moderaternas torgstånd står Borås nya kommunstyrelseordföranden Ulrik Nilsson iklädd Elfsborgströja. Han har offentligt deklarerat sitt totala ointresse för all idrott och fotboll. Han har troligen aldrig satt sin fot på någon match varken i Norrby, Elfsborg eller Brämhult där han är bosatt.
Superpopulism är det rätta ordet för tilltaget.

Men- kanske tror Ulrik N att IF Elfsborg är moderaternas klubb.
Där är nu rejält direktörstätt och de mer traditionella föreningsmänniskorna har fått ett allt mindre utrymme.
Kommunstyrelsens avgångna ordf. Björn Bergqvist , moderat, fick i present ett livslångt medlemsskap i Elfsborgs guldklubb. Jag förmodar att det var för genomförandet av Borås Arena. Men det genomförandet gjordes varken av moderaterna eller BB själv utan där var många goda krafter inblandade.
Presenten kan därmed endast ses som en politisk markering från klubben.

Till råga på allt varade Björn Bergqvists politiska minne endast en dag efter avtackningen. Han glömde direkt att det är Borås Arena. Han kallar den för Elfsborgs Arena i dagens BT. När kommunen tog beslut om att satsa skattepengar på arenan var ett viktigt villkor att den skulle vara till för alla kommunens idrottsföreningar.

Men det gäller naturligtvis att slicka den hand som ger belöningar!

Kanske behöver några i IF Elfsborgs ledning en påminnelse om att utan den del av publiken och medlemmarna som inte röstar på moderaterna så skulle det bli betydligt glesare i leden. Sponsorer behövs och gör nytta men det viktigaste är att publiken trivs och är beredda att betala för sin biljett.

Vi som finns till vänster på den politiska skalan får hålla lite koll så att inte gulsvart blir detsamma som blå. Fotboll är spännande och kul, det får inte bara blir marknad och pengar. Därför blir jag kvar som medlem i mina tre fotbollsklubbar.

2 comments:

Anonymous said...

Nej jag är inte bitter...... vilken sjukt avundsjuk kommentar från ett kommunalråd som själv blev avtackad på innerplan på Borås Arena vid en match. Snacka om populism att nu komma och gnälla på Elfsborg och Björn Bergqvist. Dessutom ett kommunalråd som fick in två st sossar, för intervju på innerplan, mitt i brinnande valrörelse. Sluta gnäll och städa upp framför egen dörr.

Johanna Falk said...

Du har en beundransvärd ideologisk nerv, och är konsekvent i varje ståndpunkt.

TACK för det!