Sunday, November 30, 2008

Högerns rättvisa

Moderaterna har haft "framtidskonvent" I radion hör jag partisekreterare Schlingmanns tal där har säger:
"Ta striden för ett rättvisare Sverige"
Det är som ett slag i ansiktet på alla de i vårt land som idag lever i högerns syn på rättvisa.
De barnfamiljer som bor i dåliga bostäder och inte kan köpa barnens önskeklappar till jul. Kanske nästan inga alls. De som inte har någon bostad. De som är utslitna och förtidspensionerade och straffas med högre skatt. De som nu blir utförsäkrade från sin sjukförsäkring och inte kan jobba. De som får söka sig till socialbidrag. De som blir arbetslösa med låg ersättning och höjd skatt.
De i fattiga länder som skall drabbas av ett nedbantat bistånd. De som kommit till vårt land och skall påverkas av högerns anpassning till främlingsrädslans krafter.

Det "rättvisare" Sverige som moderaterna talar om låter för mig allt mer orättvist.

Därför måste vi socialdemokrater istället för att fastna i kamerala tekniker om budgettak och vänsterpartiets ev. ekonomiska ansvarslöshet, tala om vår syn på rättvisa.

Skall, vågar, vill vi tala om och bilda opinion för vår syn på rättvisa, solidaritet och jämlikhet?

Det betyder säkert att vi måste låta de som klarar sig bra bidra ekonomiskt i högre utsträckning än vad som just nu är fallet. I klartext, skatt efter förmåga. Kanske är det naivt men jag tror att även medelklassen är för ett rättvist Sverige.
Ett land där sjuka, arbetslösa och pensionärer får leva ett bra liv. Där det inte skall utgå straffbeskattning på alla som inte just nu är "dugliga nog" att arbeta. Högeralliansen vill sänka skatten för de som redan gynnas. Kommer de att handla mer??
Om vi vill öka konsumtionen så vore det väl ett bra grepp att ge alla samma skatt på samma inkomst. Då kan sjuka, arbetslösa, förtidspensionärer och ålderspensionärer snabbt öka sina inköp av julklappar, julmat, ny TV och annat som man vill köpa. Det fanns ju miljarder till bankerna. Varför kan inte det finnas pengar för att öka jämlikheten ?

Jag har läst på ngt ställe att mor-och farföräldrar är handelns bästa vänner. Tänk på det Hägglund som ju vill vara de äldres bästa vän.

Vi i "Proteströrelsen i Borås" står på torget varje måndag mellan 12.15-13. Jag har inte träffat någon där som uppskattat högerns "rättvisa"
Vem röstade egentligen fram högeralliansens orättvisa politik?

3 comments:

Anonymous said...

Bästa Solveig K!
Jag respekterar dina socialdemokratiska tankar. Men att misstänkliggöra sittande regering för det du säger är inte ansvarsfullt. För mig låter det som politiska floskler. Alliansregeringen är minst lika empatisk mot de svaga i samhället som SAP. Det är ditt parti som i decennier har lämnat den svenske arbetaren utan omtanke genom att beskatta den helt ohemult på dennes låga lön. Allt för att få ihop pengar till en sjukt stor byråkrati med alla verk och myndigheter. Vi kan ju också ta fram monopol-VD:arna som praktexempel. Systembolagets nuvarande VD (hur kan man ha en VD för ett monopol?) går snart i pension med 120000 kr i månaden livslångt!! Hur många svenska arbetare har den pensionen, ens på ett år?
Detta är ren politisk korrumption och helt förkastligt. Göran P och hans fru må leva gott på våra skattepengar, framför allt den svenska industriarbetarens!
Detta kommer SAP, både regionalt som riksomfattande att få som en "black om foten". Ni yrkespolitiker har sedan Palmes tid fjärmat er alltför långt från oss medborgare.

Solveig Kjörnsberg said...

Intressant att du anser det vara oansvarigt att tala om vad högerregeringen har fattat för beslut.Bara några ex.500.000 personer har lämnat A-kassan när avgiften höjdes kraftigt och står nu utan skydd. Sjuka människor som inte kan eller orkar ta jobb i hela Sverige straffas nu till jul ut från sin försäkring. En pensionär, en sjuk, en föräldraledig person betalar på 11-12.000 i mån. ungefär 600 kr mer i skatt. Den som har råd att köpa behöver bara betala hälften för städning eller poolskötsel i Spanien.
Förstår att detta är obehagligt att läsa, men alldeles sant.
Respektlöst och dessutom föraktfullt är det att tala om "politiska floskler"
Min uppgift som företrädare för socialdemokraterna både i tidigare uppdrag och idag är att stå för värderingarna om rättvisa, solidaritet och jämlikhet.

Jag har stor respekt för att mina politiska motståndare till höger har rätt att driva sina frågor och jag har aldrig kallat det för "floskler". Men- det betyder inte att jag gillar deras djupt orättfärdiga politik. Högerns politik gynnar de rika och lyckade. De som i likhet med bankdirektörer, högre tjänstemän i näringslivet, systembolagsdirektörer och andra med höga löner och pensioner kan välja sitt boende och tillvaro utan att behöva avstå från tandvård, julklappar eller resor till utlandet.

Anonymous said...

Ja, där fick jag mig en riktig "tjolablängare", och det uppskattade jag ärligt!
Visst är det åt skogen att så många lämnade A-kassan. Mot bättre vetande! Att avgiften höjdes ca 240 kronor per månad i snitt för dem som hade arbete och inkomst (snitt brutto 25000 per månad) var inte hela orsaken för "flykten". De fick ju samtidigt en skattelättnad på sin inkomst på närmare 600 kronor i första omgången.
Däremot var det ett stort "politiskt" misstag av sittande regering att A-kasseersättningen för de ca 5% av de arbetsföra sänktes. Men de andra 95% fick ju en kännbar skattelindring!
Nuvarande regeringens representanter skall enligt min mening också "beskyllas" för politiska floskler när det finns anledning . Det är det som svider! Även för dem!
"Högerpolitik" finns inte idag. Det var på 40- och 50-talet. SAP är enligt min mening ingen garant för solidaritet i dagens svenska samhälle. Dess "blandekonomi" har lagt grunden för de stora ekonomiska klyftorna som partiets sympatisörer nu hatar. Vem har haft den reella politiska makten de senaste 63 av 75 åren i Sverige?