Saturday, December 6, 2008

Äldreomsorg

Aftonbladet har haft en artikelserie om äldreomsorgen i vårt land. Bra att det uppmärksammas. Ibland undrar jag hur det har kunnat bli så mycket som har blivit så fel. Har vi verkligen inte råd att ha en bra äldreomsorg?
Är det rimligt att en person som är beroende av hemtjänst skall acceptera att ibland så många som 30-40 personer byts om att komma till hemmet?
Är det inte lika effektivt eller rent av både mer effektivt och mänskligare att försöka begränsa antalet personer?
Tror de som planerar dagens hemtjänst att det kanske blir lättare att rekrytera bra och engagerad personal om man har sina "egna" vårdtagare?
Är det rimligt att få inlämnat 7 kalla burkar med mat för att sedan själv eller möjligen med hastig hjälp värma detta i mikron ?
Kan det kanske gå att återgå till att laga mat hemma för de som också behöver hjälp med annat?
Är det rimligt att uppdraget att ge medicin kan utföras på 4-5 minuters besök ?
Är det rimligt att låta datorn göra personalplaneringen som om det gällde att reparera en bil ?

Frågorna är många fler bara några funderingar så när det snart är jul.

Jag blir säkert beskylld för att inte begripa att allt är annorlunda idag än när jag jobbade inom äldreomsorgen eller utbildade dess personal.
Jag tror inte alls att det är så. De äldre är fortfarande olika individer med olika mänskliga behov. Det räcker inte med sjukvård och medicin, inburen och värmd mat, personlig hygien och rena lakan.
Vi måste prioritera våra äldre. Det måste vara viktigare att betala skatt för en värdig vård än att sänka skatten för de som redan har det bra.
Socialtjänstlagen skall styra insatserna i kommunen.
Enligt lagens förarbeten skall socialtjänstens verksamhet präglas av respekt den enskildas självbestämmande, integritet, trygghet och värdighet.
Det förutsätter att insatserna planeras utifrån den enskildas individuella behov, förutsättningar och önskemål.
God kvalitet innebär enligt förarbetena att uppmärksamma insatser som kan underlätta den dagliga livsföringen.

Flera gånger tidigare har de äldres otillfredställande vård uppmärksammats i några veckor. Sedan blir allt som vanligt igen. Det finns säkert mycket bra omsorg men allt för mycket lider brist på vanlig medmänsklighet.
Egentligen är det lätt att göra rätt. Hur vill jag ha det på min ålderdom ? Vill jag medverka till att andra också får det som de vill ha det ?

No comments: