Friday, February 15, 2008

Kulturpris

Expressens Björn Nilsson-priset har 2007 gått till Åsa Linderborg. Prismotiveringen till Aftonbladets kulturskribent inleds så här:
" Kulturjournalistiken kan inte alltid vara ett teparty där varje sandwich smörats med samförstånd. Då och då krävs ett rejält röj för att härda argument och ståndpunkter."

Göran Greider som jag citerade angående privatskolorna skriver ett fantastiskt porträtt om pristagaren i torsdagens Expressen.
Han beskriver Åsa Linderborg så här.
Idag är hon den främsta vänsterradikala rösten i kultursidesvärlden och hon är det genom att hon är så rak, utan att därför avstå från någon komplexitet.

2006 års kulturpristagare Greider skriver om mötet med en medveten motståndare till mumlandet.
" Det är mumlet jag avskyr. Jag vet inte, kanske beror det där mumlandet på att det idag inte finns några sociala rörelser som ibland faktiskt ställer krav på att få veta vad de intellektuella anser om saker och ting. Och så spelar det en allt större roll att ägarkoncentrationen ökar: Var ska den som gör sig osams skriva? Det finns inga andra ställen."

Varför går mina tankar osökt till min hemtidning, BT ?

Dala - Demokraten

Nu är de två veckorna i Dalafjällen snart slut. Idag hade vi en fantastisk enmilstur i strålande sol. En sådan motions- och naturupplevelse kan man leva på ganska länge.
Två veckor med Dala - Demokraten är också en betydligt bättre presskontakt än det som vi får hålla till godo med i vanliga fall, Borås Tidning. Nog saknas det motvikt till all borgerlig press i vårt område.
I veckan har Göran Greider en ledare med rubriken:
Friskolor och korvkiosker.
Han citerar ordföranden i min fackliga organisation, Lärarförbundet. " Idag är det lättare att starta en friskola än en korvkiosk."
Greider skriver bl.a så här.
"Friskolorna har blivit en galopperande farsot av smått bibliska mått i det svenska samhället: Betygsinflation, segregation, ökad valfrihetsstress. Det är en fullkomlig gåta att denna friskolerevolution, med alla konsekvenser den fått, inte blir föremål för en grundläggande utvärdering."
Nästan varje vecka kommer det fram nya avvarter från olika privatskoleföretag. Jättevinster i stora skolkoncerner, sektliknande undervisningsidéer, lärare med bristfällig utbildning. I veckan talades om att många privata skolor har inga bibliotek utan eleverna använder istället det kommunala biblioteket. Allt generöst betalat med skattemedel.
Greider har rätt. Tillsätt en oberoende medborgarkommision som får gå igenom alla konsekvenser som avregleringen av skolan fått.

Samma dag 12/2 skriver Johannes Forsberg på Expressen om Björklunds flumskola.
" Han talar sällan om den flumskola vars grund faktiskt lagts genom borgerliga reformer - skolpengen, det fria gymnasievalet och friskolereformen."
Han fortsätter längre fram i inlägget:
" Genom skolpengen har rektorerna blivit enväldiga krämare och lärarna löpandebandarbetare. I slutändan är det dock kunderna som betämmer - eleverna.
Och snarare än kvalificerad undervisning efterfrågar de körlektioner, bärbara datorer och lätta MVG:n. Eller intelligent design, om föräldrarna är lagda åt det hållet."

Det har tydligen nu gått så långt utför med den avreglerade, privatiserade och kundrelaterade skolan så även ledarskribenter på borgerliga tidningar har fått nog.
Följ Greiders råd tillsätt en katastrofkommision innan Björklunds skola totalt har spårat ur.

Wednesday, February 6, 2008

Snö

Finns det något mer fantastiskt än en skidtur i skogen. Med snö i mängd som döljer allt på marken. Massor av snö på träden, lagom mycket upp och ner i spåret. Komma ut alldeles efter att spårkälken har gjort nya fina avtryck i snön. Det här är livets lyx.
I dessa tider av klimatfunderingar är det skönt att uppleva ett landskap med mer än en meter snö. Trots allt så finns det vinter kvar, fast inte hos oss i Borås. Vi har förflyttat oss sextio mil norrut till den än så länge snösäkra norra delen av Dalarna.
I morgon skall det bli sol och då är det dags att pröva backen. Pistmaskinens ljus har synts från stugfönstret ikväll så det blir säkert jättebra åkning.
Nog känns det som ett privilegium att denna gråvinter få åka till snön.

lärarengagemang

Jag har utan vetenskapligt bevis alltid påstått att engagerade lärare som gillar sitt jobb och ser och tror på sina elevar får bra resultat. Vilken pedagogisk idé som används eller betyg har marginell betydelse för kunskapsinhämtandet.

Ikväll hade Uppdrag granskning en förhandstitt på ett kommande program. " Klass 9 a" som sänds på tisdag. Där har de bästa lärarna fått i uppdrag att förändra en klass 9 i Malmö från en av de sämre till en av de bästa i landet.
Vi fick se en mattelärare från Rinkebyskolan jobba i 9:an i Malmö och i en 7:a i Rinkeby.
På frågan varför han var en bra lärare var svaret. Han älskade sitt jobb, han hade respekt för eleverna, de gillade honom och hans jobb. Hur nådde han dit ? Han kunde sitt ämne och hade engagemang.
Så här beskrev han hur han såg på sina elever. " Alla kan inte bli genier men alla kan bli bra"
Härligt att se.
Varför är det så få lärare som träder fram och säger att de gillar sitt jobb ? Varför får minister Björklund fortsätta och svartmåla skolan utan att lärarna protesterar.
Allt är verkligen inte bra , det behövs fler vuxna människor i skolan. Fler som tidigt ser vad som behöver göras för att alla kanske inte kan bli genier men bli bra.
Det behövs fler verkligt engagerade lärare!