Friday, February 15, 2008

Dala - Demokraten

Nu är de två veckorna i Dalafjällen snart slut. Idag hade vi en fantastisk enmilstur i strålande sol. En sådan motions- och naturupplevelse kan man leva på ganska länge.
Två veckor med Dala - Demokraten är också en betydligt bättre presskontakt än det som vi får hålla till godo med i vanliga fall, Borås Tidning. Nog saknas det motvikt till all borgerlig press i vårt område.
I veckan har Göran Greider en ledare med rubriken:
Friskolor och korvkiosker.
Han citerar ordföranden i min fackliga organisation, Lärarförbundet. " Idag är det lättare att starta en friskola än en korvkiosk."
Greider skriver bl.a så här.
"Friskolorna har blivit en galopperande farsot av smått bibliska mått i det svenska samhället: Betygsinflation, segregation, ökad valfrihetsstress. Det är en fullkomlig gåta att denna friskolerevolution, med alla konsekvenser den fått, inte blir föremål för en grundläggande utvärdering."
Nästan varje vecka kommer det fram nya avvarter från olika privatskoleföretag. Jättevinster i stora skolkoncerner, sektliknande undervisningsidéer, lärare med bristfällig utbildning. I veckan talades om att många privata skolor har inga bibliotek utan eleverna använder istället det kommunala biblioteket. Allt generöst betalat med skattemedel.
Greider har rätt. Tillsätt en oberoende medborgarkommision som får gå igenom alla konsekvenser som avregleringen av skolan fått.

Samma dag 12/2 skriver Johannes Forsberg på Expressen om Björklunds flumskola.
" Han talar sällan om den flumskola vars grund faktiskt lagts genom borgerliga reformer - skolpengen, det fria gymnasievalet och friskolereformen."
Han fortsätter längre fram i inlägget:
" Genom skolpengen har rektorerna blivit enväldiga krämare och lärarna löpandebandarbetare. I slutändan är det dock kunderna som betämmer - eleverna.
Och snarare än kvalificerad undervisning efterfrågar de körlektioner, bärbara datorer och lätta MVG:n. Eller intelligent design, om föräldrarna är lagda åt det hållet."

Det har tydligen nu gått så långt utför med den avreglerade, privatiserade och kundrelaterade skolan så även ledarskribenter på borgerliga tidningar har fått nog.
Följ Greiders råd tillsätt en katastrofkommision innan Björklunds skola totalt har spårat ur.

No comments: