Wednesday, February 7, 2007

Pinocchio

Så var det då klart.

Så här tyckte de flesta av de som besökte Borås Arbetarekommuns medlemsmöte i kväll om Pinocchios framtid som staty i Borås.

Beslutet blev att säga nej till givarnas erbjudande om att betala större delen av en nio meters hög,långsamt snurrande staty vid Allegatans södra avslutning. Vi hade en bra, i de flesta fall seriös debatt om vår socialdemokratiska kultursyn.

Är det rätt att säga ja när någon med pengar ger med ena handen och har absoluta krav i den andra? Är det rätt att låta några, i kraft av sitt kapital avgöra hur det offentliga rummet skall utsmyckas?

Det var de principiella ställningstagande som de flesta utgick ifrån i sina inlägg. Jag tillhör de som tycker att det är detta det handlar om. Vem äger vårt gemensamma rum i form av torg,gator, parker och andra gemensamma platser?

Ett inlägg handlade om symbolen Pinocchio. Dockan som fick bli människa först när han var lydig nog och passade in bland de som bestämde om hans öde. Vill vi ha lydiga, anpassade människor eller är olydiga, kritiska och upproriska lika mycket värda?

En spännande debatt fick vi på vårt möte och det har säkert ett värde i sig. Det betyder inflytande att vara medlem i vårt parti.

No comments: