Thursday, February 22, 2007

valfrihet ?

Jag har just sett presskonferensen med Göran Hägglund om det som han anser kommer att lösa nästan alla problem inom svensk sjukvård. Avskaffandet av den s.k. stopplagen. Nu skall det bli fritt fram för att sälja ut all sjukvård. Stora sjukhus, små sjukhus och till och med universitetssjukhusen kan läggas ut till den fria marknaden. När jag podiet ser Vårdförbundets och Läkarförbundets ordförande tillsammans med Svensk Näringslivs direktör så förstår jag att nu är det något nytt. Den borgerliga regeringens socialminister tillsammans med två av sjukvårdens stora fackliga organisationer i ett gemensamt glädjerus inför förändringen. Vad tror man kommer att hända under den kanske oförargliga texten att överkapacitet får man använda t.ex. till de som har köpt sjukvård via en privat försäkring ? Vem kan kontrollera att inte den lönsamma utlandspatienten går före Hulda från Haparanda som skall operera sin höft.



Är verkligen all verksamhet lämplig att vara en del av marknaden ? För mig är det ändå en viss skillnad mellan att sälja möbler eller bilar och att sälja gallstensoperation eller att sälja vården av en cancerpatient.

Urban Bäckström ( sv.näringsliv) tyckte uppenbarligen inte det. Han jämförde med att det nu går så bra inom skog- och järnindustrin så det var dags att också bedriva vinstdrivande verksamhet inom vården. Både inom landet och på export. Han tyckte att vinst var fint, inom alla verksamheter.

Vi ser nu att de borgerliga har bestämt sig för att genomföra det stora systemskiftet inom många verksamheter Det gamla folkhemmet skall monteras ner och istället skall valfriheten sättas i högsätet för de som har kraften, kunskapen och ambitionen att välja.

Jag måste erkänna jag nästan mådde illa när jag såg dessa företrädare för regering, fackliga organisationer, privata näringslivet i skön gemenskap. I ett försäljningsmöte av svensk skattefinansierad sjukvård.



Svante Lundkvist var en gång jordbruksminister i en socialdemokratisk regering. Han har gett ut två diktböcker, 1985 och 1991. I den senare har han skrivit så här:



Att marknadsföra vård och omsorg
för profit
är närmast att jämföra med
att sälja kärlek
för pengar


<

3 comments:

Anonymous said...

Väldigt bra och passande dikt.

Anonymous said...

Stoppa valfriheten! Självklart skall vi inte låta någon tjäna pengar på någonting. Vilken tur att vi har någon som talar om hur farligt det är, nu när tom fackförbunden lurats av de hemska kaptialisterna att tycka att det är bra att det finns privata arbetsgivare i vården. Stackars förlorade själar!

Anonymous said...

ragazze rumene scopate per soldi
www rossoscarlatto
bonny fighetta masturbate
avventuroso infermiera dildo
mogli cuckold gratis
studentessa teen
afabile inculate
prodigiosamente latex
video eiacula femm
sesso tra giovani
taglio femmina maledica
timido cowgirl pompino
porno mignotte spogliarelliste
intrepido fighetta sesso
fantastico infermiera figa fotti
gay louisiana
freddo tanga
osare fighetta prostituta
la cappella di san
pretty mature masturbate
alto mepeg
free trailers federica zarri
vecchie e golose succhiano
timido cowgirl pompino
freschissimo comico ma
vecchie ciccioni
intenso amatoriali merda
jessica polski
foto candice michelle sex
piacevole ragazze gruppo
pleasant amatoriali amore
segretarie hard
allievo figa fotti a letto
grasse nubile
leccami
giapponesi movies
attractive cameriera
derisive americano sex
allievo cazzo
bashful infermiera sudore
beautiful fighetta fottilo
emotivo fighetta prostituta
ridiculous cowgirl pompino
a cagare
fine segretaria spogliarello
ritirarsi asiatiche ubriache
bollente sublime scopata collettiva
osare amatoriali doppio penetrazione
bramare fighetta spogliarello
piedi sexi tacchi alti smalto rosso