Monday, April 14, 2008

Samtalskväll

Sedan något år tillbaka så har Arne och jag haft olika studiecirklar för medlemmar i vårt parti. Det har främst handlat om våra socialdemokratiska värderingar och hur vi kan omsätta dessa i praktisk politik. Som en uppföljning för deltagarna har vi nu startat samtalskvällar.

Den första hade vi i förra månaden då Jarl Lindahl inledde en diskussionskväll om socialdemokratisk kulturpolitik. Kulturen som murbräcka var utgångsläget för en intressant och lärorik kväll.

Ikväll var det dags för samtalskväll nr.2.

Bosse Bernhardsson riksdagsledamot, redaktör för tidskriften Tiden m.m. var vår gäst ikväll. Han inledde under rubriken Att vara socialdemokrat

Det blev en fantastiskt härlig ideologiskt tydlig kväll.
Så här sa han.

Socialdemokraterna måste alltid, även när vi har regeringsmakten, stå för samhällsförändring. Vi måste ha en samhällskritisk hållning. Vi är en folkrörelse.
Det innebär att partiet måste i alla lägen sträva mot ökad jämlikhet. Vi får inte acceptera ökade klyftor utan ständigt ta kampen för det solidariska rättvisa samhället.

Endast en politik för jämställdhet ger valfrihet. Det är motsatsen till den valfrihet som idag predikas från högerhåll. Ta för dig själv, bestraffa de sjuka, de som inte lyckas få jobb osv.

Vi diskuterade kundval som nu också dyker upp i regioner med S-inflytande.
Kundval - vem har önskat det ? Patienterna ? De äldre ?

Fortsättning följer nästa månad då vi har ytterligare en samtalskväll med Peter Persson, kommunalråd i Jönköping som talare.

Peter kommer garanterat att ge oss en givande afton !

No comments: