Wednesday, April 30, 2008

Valborgsafton

Var nu vid 23-tiden ute i glashuset. Det doftar fantastiskt av citronträdet. Om det inte blir någon mogen frukt så är doften skäl nog att äga ett citronträd.

Sju sorters tomatplantor står på tillväxt och djungelgurka och sockermelon växer för varje dag.
Det är bara att hoppas att det lyckas med rätt värme, rätt gödning och rätt mängd vatten.


I morgon är det 1 Maj. Då åker vi till Borås och demonstrerar för jämlikhet och rättvisa. Hoppas att många gör detsamma !

Tuesday, April 29, 2008

Stadens rum

Idag hade Radio Sju debatt igen om den nya jättestatyn vid Allegatans norra slut. Dockan med lång näsa. Sakfrågan för socialdemokraterna i Borås handlade främst om vem som äger stadens offentliga rum.
Den som kan plocka fram ett antal miljoner ? Alla medborgare i lika hög grad ? Självklart det senare. Samhällsplanering måste vara en demokratiskt styrd process.

Dagens lågvattennivå nåddes då chefen för konstmuseet anklagade mig för att inte tala sanning när jag påstod att mitt parti inte ville ta emot den villkorade donationen.
Vårt partimöte och S-gruppen i kommunfullmäktige sa nej till förslaget från den borgerliga majoriteten.
Om detta partibeslut ansåg sig herr Persson veta bättre !!

Det räcker gott om den kommunala kulturtjänstemannen håller sig till att uttrycka sin synpunkt i själva konstfrågan.
Den politiska delen och i detta fall de socialdemokratiska ställningstagandena är jag övertygad att vi S-partimedlemmar klarar bättre.

Det vore kanske lämpligt att planera en liten utbildning i demokrati på kulturkansliet. Och ett litet tillägg om kommunfullmäktiges roll i sammanhanget.

Thursday, April 24, 2008

Palestina

Nu reagerar åter igen FN-anställda som är verksamma i Palestina. Sedan två israeler dödats har Israel som vanligt utdömt kollektivt straff.
Sedan tidigare finns inget drivmedel för brandkår och ambulans. Inget kommer över gränsen.
Nu trappas straffet upp. Inget drivmedel för bilar som transporterar mat till de hungrande palestinierna. De som inte tar avstånd från Hamas skall svälta.

Vilken skuld har barnen ? Räcker det inte att de är totalt isolerade ? Finns det verkligen någon som tror att hatet blir mindre och självmordbombarna färre av isolering, svält, fattigdom och kollektiv bestraffning av de som stöder Hamas.

Heder åt tidigare USA-presidenten Carter som tror på att kontakt, samtal, relationer är en bättre väg mot fred än isolering och kollektiv bestraffning.
Hamas vann ett demokratiskt val i Palestina . Borde det inte vara skäl nog till kontakt?
Är det bara Carter som vågar försöka att åstadkomma fred?

Tuesday, April 22, 2008

En tyst Tsunami

En tyst Tsunami sa en representant för FN:s livsmedelsprogram i TV ikväll. Girigheten hos de som handlar med livsmedel är så stor så att mängder av jordens fattiga har inte råd att äta. Priserna på den mest livsnödvändiga maten har stigit brant uppåt
På en skola i Kambodja kommer FN inte att ha pengar till lunch för barnen. Barn som troligen inte får någon mer lagad mat under dagen.

De rika länderna i EU skall nu hjälpa till med att sända ytterligare 1 miljard till FN:s livsmedelsprogram. Summan kan jämföras med den svenska högerriksdagens skattesänkningsbeslut om ca. 55 miljarder. Till friska . Ej till pensionärer, sjuka och arbetslösa.

Undrar hur mycket EU:s jordbrukspolitik har medverkat till att barnen inte får äta sig mätta?

Tuesday, April 15, 2008

Fotbollspublik

Söndagens allsvenska match Elfsborg-Örebro var väl ingen supersucce. 7000 på läktarna och inga mål. Jag har flera gånger försökt att påverka den manliga ledningen för Elfsborg att inte glömma den "vanliga" publiken. De som betalar sina biljetter själva. Barnfamiljer som måste prioritera fotboll eller nya skor till barnen.
Det har tyvärr alltid mötts med totalt ointresse. Därför är det bra att BT sporten nu för fram idén om olika priser för olika matcher. Jag tycker dessutom att man mycket väl kan ha stora rabatter för familjer, riktigt låga priser för barn och ungdomar, fler prisvarianter beroende på var sittplatsen är belägen osv.
Det får inte bli så att huvudinriktningen handlar om att göra sponsorerna glada. De kommer aldrig att fylla Borås Arena.
Satsningen från kommunens sida på en ny arena för fotboll måste komma även de med låga inkomster till del.

När jag läste tidningen Journalisten idag så blev jag ändå nöjd och lite stolt. Där skrivs det om att allsvenska storklubbar nu har blivit så märkvärdiga så att de stänger ute sportjournalister.
Det fanns två undantag från detta. IFK Göteborg och Elfsborg.

Publiken vill läsa om sitt lag, om sina spelare. Då måste man naturligtvis ta emot pressen. Ganska självklart om vi skall få fler till läktarna på Borås Arena.

Kanske skulle Elfsborg anställt Mattias Svensson till att höja kvalitén inte bara på anfallet utan också på publikomtanken och servicen. Nu riktas insatsen mot sponsorerna. De behövs men kanske var det denna gång fel prioritering.
7000 på en söndagsmatch kräver nog lite eftertanke hos den manliga styrelsen.

Monday, April 14, 2008

Samtalskväll

Sedan något år tillbaka så har Arne och jag haft olika studiecirklar för medlemmar i vårt parti. Det har främst handlat om våra socialdemokratiska värderingar och hur vi kan omsätta dessa i praktisk politik. Som en uppföljning för deltagarna har vi nu startat samtalskvällar.

Den första hade vi i förra månaden då Jarl Lindahl inledde en diskussionskväll om socialdemokratisk kulturpolitik. Kulturen som murbräcka var utgångsläget för en intressant och lärorik kväll.

Ikväll var det dags för samtalskväll nr.2.

Bosse Bernhardsson riksdagsledamot, redaktör för tidskriften Tiden m.m. var vår gäst ikväll. Han inledde under rubriken Att vara socialdemokrat

Det blev en fantastiskt härlig ideologiskt tydlig kväll.
Så här sa han.

Socialdemokraterna måste alltid, även när vi har regeringsmakten, stå för samhällsförändring. Vi måste ha en samhällskritisk hållning. Vi är en folkrörelse.
Det innebär att partiet måste i alla lägen sträva mot ökad jämlikhet. Vi får inte acceptera ökade klyftor utan ständigt ta kampen för det solidariska rättvisa samhället.

Endast en politik för jämställdhet ger valfrihet. Det är motsatsen till den valfrihet som idag predikas från högerhåll. Ta för dig själv, bestraffa de sjuka, de som inte lyckas få jobb osv.

Vi diskuterade kundval som nu också dyker upp i regioner med S-inflytande.
Kundval - vem har önskat det ? Patienterna ? De äldre ?

Fortsättning följer nästa månad då vi har ytterligare en samtalskväll med Peter Persson, kommunalråd i Jönköping som talare.

Peter kommer garanterat att ge oss en givande afton !

Friday, April 11, 2008

Privatskolevinst - 85 miljoner

Högerregeringen talar om att sänka skatten ytterligare, för de friska, de unga, de lyckade och duktiga.
Samtidigt gjorde de fem största privata friskolorna i Stockholm en vinst förra året på 85 miljoner. Vinst som betalas helt med skolpengen som betalas av skattemedel.
Där har borgerligheten inga betänkligheter att slösa med skattemedel.

Däremot anser man att det är förkastligt att låta sjuka människor få tid till att bli friska. Iskalla Husmark Persson har bestämt hur lång tid det får ta att bli frisk. Lyckas man inte att uppfylla kravtiden skall det stå en dyrt. "Incitament" = hot om indragen sjukpeng vill till för att människor skall bli friska enligt minister Husmark Persson.

Hur lyckas då privatskolorna tjäna sina stora pengar ?
Cybergymnasiet har ett gäng elever på förmiddagen och ett annat på eftermiddagen. Skolans lokaler proppas fulla två ggr = halva kostnaden. Dra sedan in på lärare, bibliotek, skolhälsovård m.m.
Hur kan detta få fortsätta ?
Enl. en elev på Cybergymnasiet Stockholm, Niclas, så var hans skäl att söka skolan " Är man skoltrött så lockar det att slippa vara i skolan hela dagen men jag ville ju ändå lära mig saker"
Han är besviken. Koncentrerade skoldagar är bara strunt. Dagarna är kortare och vi har håltimmar precis som på andra skolor.
Ett exempel från Borås talar om en (1) lektion i veckan. De hade redan gjort allt!!

Hur är det med Björklunds kunskapsskola? Får det vara hur dåligt som helst bara det är privat. Dåligt utbildade lärare, kort skoldag, höga vinster.

Sunday, April 6, 2008

Vår i glashuset

Nu är det full fart på våren, i varje fall i glashuset. Jag har sju sorters tomater, röda, gula, svarta, stora, mellan och små. Det ser bra ut. Åke Truedssons bok och tomatklubb har bidragit både med frö och kunskap. Hoppas att det ger resultat, min tidigare tomaterfarenhet har utgått från köpta plantor.
Jag satsar också på sockermelon och djungelgurka. Båda spännande nya odlingsbekantskaper.

Dessutom lite frösådd av blommor. Bara stora höga. Inkakrage, ricin, paradisblomster, jätteverbena. Den senare skulle ha kallt först och sedan varmt. Får väl se om det blir några fina 1-metare av min odlingsnit.

Fortfarande är högerhanden inte helt i form men nu är jag i varje fall inte beroende av vänster för att kunna skriva.
En sådan här liten handoperation är nyttig. Bra att tänka till på hur det går att klara sig efter t.ex. en stroke med halvsidig förlamning. Jag har gnällt en del, hur skall det då vara att inte få tillbaka sin rörlighet. Trots min vårderfarenhet så är det viktigt att komma ihåg att vi kan aldrig helt sätta oss in i en annan människas situation. Det försökte jag lära mina elever som vårdlärare och det är viktigt för oss alla att fundera på det ibland. Detta blev präktigt men ibland har vi lättare för att " lösa" andras problem än att ta itu med våra egna.