Tuesday, May 8, 2007

Familjen

Borås Tidning berömmer idag på ledarplats Maria Larsson och hennes insatser för familjen. Hon besöker Borås och berättar att hon under åtta år i riksdagen aldrig hört Göran Persson nämna ordet familj en enda gång i regeringsförklaringen. Reinfeldt hade med ordet elva gånger när han talade i riksdagen den 6 oktober !!!!!!!!
Maria Larsson har tydligen inte fantasi nog ( eller bristande begåvning ) att förstå att när socialdemokraterna i riksdagen beslutar om mer pengar till förskola och skola så handlar det om familjen.
När S-regeringen föreslår längre föräldraförsäkringen så handlar det om familjen.
Närbarnbidraget höjs så handlar det om familjen.
Då inte bara de familjer som KD vill värna med sitt vårdnadsbidrag. De familjer som kräver en tillhörande man med goda inkomster. I teorin kan det naturligtvis vara en och annan man med tillhörande hustru med goda inkomster som blir hemma för någon tusenlapp i månaden men de blir nog rätt sällsynta.
Maria Larsson menar att med vårdnadsbidraget blir " det enklare att var hemma med barnen efter föräldraförsäkringens slut".
Jag menar att med världens bästa föräldraförsäkring, genomförd med socialdemokratiska familjevänliga regeringsförklaringar, så blir det enklare för alla familjer. Det ger möjlighet till både arbete, en hyfsad pension när man blir äldre och ekonomisk trygghet när barnen kommer. Det ger en verklig valfrihet.
Om man vill värna familjen och barnen så vore det väl en mycket bättre idè att förlänga föräldraförsäkringen. Som kan tas ut helt eller i delar. Som ger en bra ersättning för inkomstbortfallet. Som ger både mannen och kvinnan möjlighet att var hemma med sina barn.

Det kallar jag för valfrihet. Dessa idèer finns inte i huvudet på "familjeminster" Larsson. Hon vill istället sänka fastighetsskatten mest för de rika, ta bort förmögenhetsskatten, ge subventionerad städ- och tvätthjälp, göra de sjuka och arbetslösa "fattigare". Maria Larssons idol, Reinfeldt, som kan säga familjen elva gånger på en dag har gjort en betydande insats. Under drygt ett halvår har hans regering sänkt skatterna med gigantiska 65 miljarder. Endast en liten bråkdel av detta hade kunnat ge en rejäl förlängning av föräldraförsäkringen. Med inkomstbortfallsprincipen hade det gett ökade möjligheter för alla familjer att planera sina liv.

Handlingen är nog viktigare än om ordet "familj" nämns noll eller elva gånger. I KD:s och högeralliansens Sverige drabbas de som inte håller måttet. De som är sjuka, förtidspensionerade, bor i hyresrätt och har låga inkomster. Var finns valfriheten för dessa grupper i KD:s värld?

1 comment:

Johanna Falk said...

Klockrent skrivet! Jag hade också tänkt blogga om det, men nu behövs det inte!