Thursday, October 11, 2007

Ordningsomdömen/betyg

Det var en bra, ideologisk, befriande diskussion på vårt medlemsmöte om de nyuppväckta ordningsbetygen som de borgerliga vill införa i Borås gymnasieskolor. Vi är väl många som har upplevt tider med betyg i ordning och uppförande. Fp-Anna Svalander ville nog bli först i landet med att införa dessa mossiga metoder i Borås gymnasieskolor. Kanske skulle det ge guldstjärna i Björklunds Stockholm.
Idéen avvisades tydligt och bestämt på vårt möte. Det hjälper inte om det kallas omdöme det är ändå detsamma som förut.
De problem som finns med en mindre grupp elever kan inte mötas med omdömen på ett papper. De kan bara mötas med stöd, förtroende och resurser. Bland annat till kom.vux. så att det går att komplettera sina kunskaper senare i livet.
Jag tror på en skola med kritiskt granskande och engagerade elever. Betyg kan sällan bli objektiva till 100%. Att bedöma ordning i ett omdöme blir nog ändå svårare. Risken finns att det blir tystare i våra skolor. Det tror jag inte gynnar ett gott inlärningsklimat. Förr fick de "olydiga" smäll på fingrarna av lärarens linjal, nu är det Björklund och Svalander som håller i linjalen.
Att Bäckängseleverna har lärt sig något i skolan kan vi se i deras insändare. Välskrivna och intressanta. Långt ifrån den "flumskola" som de borgerliga partierna med Fp i spetsen har försökt att få oss att tro på.
Visst finns det problem i skolan det finns säkert bätter sätt att lösa detta är betyg i ordning och uppförande!

3 comments:

Johanna Falk said...

Hade så gärna velat vara med! Blev väldigt glad över resultatet!!

Anonymous said...

"flumskolan" handlar ju inte om att elever inte kan skriva välformulerade insändare utan om att elever skolkar, kommer försent till lektioner och inte visar respekt för klasskamrater.
Ordningsomdömen är en bra idé, något som fungerar bra i många Europeiska länder däribland våra grannländer Norge och Danmark.

Om du på fullt allvar tror att lärare skulle ge något ett sämre betyg i exempelvis svenska för att eleven uppför sig dåligt. Då är du inte bara naiv utan har också en ytterst låg tilltro till dagens lärarkår.

Anonymous said...

Det är härligt att det äntligen har varit uppe i AK. Nu slipper man skämmas över sitt eget parti.