Thursday, November 22, 2007

Vårdprofit

Av någon anledning har TV nu börjat granska privata skolor och vårdgivare. Ikväll kom en ny vårdskandal på Attendo Care . Företaget har drivit äldreomsorg i Lidingö. Sår har inte skötts om på flera veckor. De äldre har legat med tredubbla blöjor. Då kan det vara långt mellan tillsynen.
Skall man tjäna pengar på vård av gamla, vilket Attendo Care gör i stor omfattning så måste man snåla med personal. Deltider, kortutbildade och gärna många unga är lönande. När profiten sitter i högsätet blir omvårdnaden satt på undantag.
Hur mycket vanvård som förekommer utan upptäckt vet ingen. På den privata verksamheten finns inget meddelarskydd. Där kan uppsägning vara ett faktum om personalen avslöjar "affärshemligheter" Säkert finns vårdskandaler även i offentlig regi ibland men risken ökar med varje ytterligare miljon som det går att tjäna i vården.
Eftersom det var andra gången som Attendo Care avslöjades i Lidingö, fick kommunen nog och säger upp avtalet. Nu kommer verksamheten att övergå i kommunal regi. Utan vinstkrav, med offentlighet och förhoppningsvis tillräckligt med välutbildad personal.
Snyggt jobbat av den moderatstyrda kommunen !

No comments: