Monday, January 21, 2008

Kärnkraftskramarnas julafton !

Nu blåser ny luft under vingarna på kärnkraftskramarna. Englands besked om att de vill bygga nya kärnkraftsverk fick fart på hejaropen. Minister Björklund (fp) visste inte till sig i sin förtjusning över stödet från väster. Genast framträdde han i media och propagerade för att även Sverige skulle bygga nytt. Kan Finland så kan väl vi menade majoren från Skene !

DN redovisar idag en undersökning som visar att "folket" har glömt Tjernobyl, Harrisburg och Forsmark. Det sistnämnda avslöjades endast för ett och ett halvt år sedan ha katastrofala brister i sitt säkerhetsarbete. Entreprenörer jobbade onyktra och säkerhetsrapporter lämnades utan åtgärd.
DN:s undersökning är ganska liten men det finns fler med liknande resultat.
Den visar att män är betydligt positivare än kvinnor till nya kärnkraftsverk
Moderaterna och Folkpartiet är kärnkraftsvänner.
Män 60 + vill bygga nytt.
Ungdomar 16-29 vill inte satsa på kärnkraft.
Skönt att ungdomen och kvinnorna är klokare än gubbarna.

För det måste vara oklokt att satsa nytt på något som precis som olja tar slut. Som är farligare än något annat vid ett haveri. Som har ett avfall där ännu ingen har kunnat ta beslut om hur det skall förvaras säkert i tusentals år.

I dagens Aftonblad finns en annan vinkel på problemet. En stor det av världens urantillgångar finns i vårt land. Nu vill en rad gruvföretag provborra , främst i norra Sverige.
I den lilla byn Bjärme i Jämtland protesterar invånarna mot den planerade provborrningen efter uran. Man är orolig för vad det innebär för vattentäkten och för mjölkproduktionen i området. De berörda fastighetsägarna har inte ens blivit tillfrågade om tillstånden. Det finns tillstånd till 22 provborrningar bara i Jämtland.

Så är det med kärnkraft. Det kräver ett miljöfarligt bränsle. Det går kanske att vara positiv till nya verk så länge inte uranet bryts i min närhet. Det lär väl inte heller vara så svårt att strunta i avfallet om man är 60+ För sin egen del. Men vissa av de positiva herrarna i DN-undersökningen lär väl ha barn och barnbarn.

Jag har ett krav på kärnkraftskramarna.
Var beredd på att lägga avfallet där du bor och ta jobb i urangruvan. Först då kan man ha någon respekt för ställningtagandet !

No comments: