Wednesday, January 23, 2008

Nyväckt miljökämpe

EU ställer stora miljökrav på Sverige. Det är bra. Troligen krävs mer om vi skall kunna hejda klimathotet. Däremot är det inte bra att man accepterar ökade utsläpp hos vissa nya EU-medlemmar. Tillväxtargument är inte tillräckliga för att inte göra insatser för miljön. Med den kunskap vi har idag måste även tillväxten och marknadstänkandet anpassas till vad miljön kräver.
Sverige skall öka sin andel av förnybar energi. Då handlar det inte om kärnkraft utan om vatten, sol, vind, biogas och säkert en hel del annat som vi ännu inte kommit på.

Statsminister Reinfeldt, som efter valet kommit på att det är inne att vara miljövän, stod ikväll i TV och skröt. Det var högerregeringens förtjänst att vårt land hade kommit så långt i miljöhänsyn. Det var tack vare högerns insatser i EU som resultat blev så kraftfullt.
Lyssnade han inte på Björklunds engagerade upprop för nya kärnkraftsverk häromdagen ? Med mer uranbrytning och livsfarligt avfall.
Lyssnade han inte på Person för mer än tio år sedan när han myntade " det gröna folkhemmet" Lyssande han inte på Stefan Edman när han under S-regeringen beskrev hur tillväxt och miljöhänsyn kan förenas.
Svaret är nog nej. Detta vill han alls inte påminnas om. Inte heller om de tillfällen Reinfeldt och moderaterna röstat nej i riksdagen till miljöinsatser. Det som han nu påstår sig ha medverkat till. Men- sent skall syndaren vakna.
På tal om syndare. Om inte Odell kan hejdas från att sälja svenska folkets företag så vet jag en bra och kraftfull miljöinsats för Reinfeldt att skryta med.
Bygg Götalandsbanan i ett svep så fort som möjligt. Då blir det ändå till nytta för våra barn och barnbarn. Mer gods och människor som flyttar från väg till järnväg är en mer spännande och modern idè än att satsa på kärnenergi.

No comments: