Thursday, January 17, 2008

Politiskt käbbel

Gårdagens partiledardebatt var intressant. Reinfeldt (m) försökte med valrörelsens bruna St:Bernhardsblick vädja till Mona Sahlin. Han hade då inga onda avsikter utan samförstånd och god vilja till det bästa för Sverige och socialdemokraterna var vad som gällde. Nu skulle man ha trevligt i riksdagen " inget politiskt käbbel" tyckte statsminister Reinfeldt.

Motsatsen stod Björklund (fp) och Olofsson (c) för. Full kamp från början. Allt vad S stod för var fel. Allt man gjort var fel. Maud Olofsson påstod till och med att om socialdemokraterna hade regerat så hade det alltid varit " gråmulen januari"
Jag antar att hon nu ansåg att det var ständigt solsken.

När en som sysslar med politik, till och med som landet statsminister, anser att när partierna argumenterar för sin politiska uppfattning så är det " politiskt käbbel" då är det illa. Till detta hör naturligtvis också att bemöta den politiska motståndaren.
Våra väljare, nästan 2 miljoner i riksdagsvalet, förväntar sig naturligtvis att vi står för socialdemokratisk politik. Motsatsen till högerpolitik.

Reinfeldt deklarerade att Mona Sahlin (s) var inte hans fiende. Mona S. däremot gjorde fullständigt klart att moderaterna var socialdemokraternas fiende idag och alltid. Bra och tydligt, Mona !

Självklart är det parti som tillsammans med folkpartet, kristdemokraterna och centerpartiet bedriver en fullständig häxjakt på de som inte uppfattas dugliga nog vår politiska fiende. Nästan varje vecka står den iskalla ministern Husmark Persson i TV och talar om nya pålagor och ekonomiska försämringar för sjuka, förtidspensionärer och arbetslösa.
Kan företrädare för de fyra högerpartierna verkligen vara så naiva att de tror att om bara viljan finns så kan den sjuke eller pensionerade jobba.
Tror de att om bara den utslitna 55-åriga byggnadsarbetaren vore ingenjör så kunde han jobba på kontoret. Hans eget fel att han inte bytt yrke ?
Tror de på allvar att om bara den 53-åriga utslitna sömmerskan hade varit flitig nog och utbildat sig till datatekniker så hade hon kunnat jobba. Hennes eget fel ?
Tror de att den som föddes med handikapp simulerar ?
Hade de skärpt till sig, så hade de kanske betraktats av Husmark P. som "dugliga" medborgare.

Jag mår illa när jag ser minister H.P. iskallt beskriva vad som krävs i högerns Sverige.
Var finns omtanken om de som av olika anledningar måste utnyttja de socialförsäkringar vi gemensamt bygt upp ?
Var finns förståelsen hos oss som är friska ? Som inte behövt vara arbetslösa ?
Vad mer av raserandet av välfärdssamhället kan vi vänta oss innan väljarna sätter stopp.

Jag tror att en av anledningarna till att många nu säger nej till högerpolitiken är att man vill inte ha ökade klasskillnader. Man vill inte ha skattesänkning på de sjukas, förtids-ålderspensionerades och arbetslösas bekostnad.
Solidariteten är inte död

No comments: