Tuesday, January 1, 2008

Lika värde- i livet och döden

Text-Tv har idag ett nyhetsinslag som ställer frågan om människors lika värde på sin spets. Att det inte gäller i livet det ser vi varje dag. I vårt land där många inte ens har tak över huvudet trots god ekonomi. I långt högre grad i länder med krig och politisk kaos.
Det handlar om israeliska informationsenheten för mänskliga rättigheter B´Tselem som redovisar dödsbokslut över 2007.
Israeliska styrkor har dödat 373 palestinier under året. Drygt en tredjedel obeväpnade civila. 53 av de dödade var barn.
Under 2007 dödade palestinierna 7 civila israeler och 6 soldater.
B´Tselem kritiserar myndigheternas ovilja att syna de israeliska säkerhetsstyrkornas brott mot de mänskliga rättigheterna.
Fundera på hur media kommenterar när israels militär uppsöker, dömer och utmäter straff i ett slag. Utan domstol. " I huset fanns palestinska terrorister och visserligen också kvinnor och barn. Det jämnades vid marken."
Likhet i livet och döden ? Är det statsterrorism mot civila palestinier, många barn, som fördöms eller förlåter den så kallade kampen mot terrorism alla övergrepp från militär, israelisk eller amerikansk ?
Nog är det dags för EU att låta alla företrädare för palestinska folket få komma till tals. Kan någon påstå att isoleringen av de valda Hamasföreträdarna har räddat någon fred eller några liv.
Allt dödande måste fördömas men nog borde man se att 53 palestinska barn knappast kan utgöra något hot för en av världens starkaste militärmakter.
Nog kan vi inför 2008 hoppas att respekten för det palestinska folkets rätt till ett eget land ökar i världen. Men det är lätt att misströsta. Just nu byggs det nya israeliska bosättningar på ockuperad palestinsk mark - och världen är tyst.
Var finns den starka svenska rösten för mänskliga rättigheter ? Dog den med Olof Palme och Anna Lindh ? Det vill jag inte tro.

No comments: