Sunday, October 5, 2008

Skolmarknaden

Jag har haft så mycket aktiviteter med medlemsstudier, partiverksamhet av skilda slag så bloggen har får vila. Dessutom börjar växtsäsongen gå mot sitt slut och då skall tomathinkarna ur glashuset och allt skall skuras med såpa.
Fortfarande finns tomater kvar men i betydligt sparsammare skala. Men det har varit ett fantastiskt odlingsår. Frågan är om det går att äta smaklösa köptomater efter denna sommar!

Det som nu gör det helt nödvändigt att skriva några rader är den senaste men säkert inte den sista "stölden" av våra gemensamma skattepengar som satsas på skolan.

Det danska investmentbolaget Axcel köper friskolekoncernen John Bauer. Där går 10.000 svenska elever och omsättningen 2007 var 757 miljoner kronor.

Den tidigare ägaren tycker- nu det är dags att sälja av åldersskäl. Han har gjort stora vinster under ett antal år och kan nu plocka in ytterligare när företaget säljs.
Att äga skolor är en fantastisk idé. Tänk att vi har koncerner för utbildning. Helt finansierade av skattepengar

Samtidigt som detta uppmuntras så far Björklund omkring och hävdar fortfarande att vi har en usel svensk skola. Borde då inte pengarna läggas på eleverna och på fler vuxna i skolan istället för att berika privata ägare och investmentbolag ?

Det är sorgligt att konstatera att även vårt parti mumlar i skägget vad det gäller privata skolor De små försök till regelskärpning som gjordes under förra mandatperioden blockerades totalt av den stora privatskolekramaren, miljöpartiet.
Barnaåren går inte i repris. Vi kan inte låta kapitalintressen få styra en sådan livsviktig verksamhet.
Skall vi samregera med ett parti som sätter kapitalintressen och valfrihet för de starka före en bra sammanhållen skola ? Där alla barn är lika viktiga, både dina och mina.

No comments: